Stieg Larsson artikel i nr 1 2012

Ge förslag till redaktionen eller diskutera artiklar i tidskriften Folkvett. Ange författare, nummer och årgång i rubriken.
Låst
Användarvisningsbild
torbjorn
Avstängd
Inlägg: 1126
Blev medlem: mån 14 feb 2005, 14:43
Ort: Göteborg
Kontakt:

Stieg Larsson artikel i nr 1 2012

Inlägg av torbjorn » ons 11 apr 2012, 12:41

I senaste numret av Folkvett finns en artikel skriven av den mest framträdande av alla i svensk skeptikerrörelse, Sven Ove Hansson. Artikeln handlar om författaren Stieg Larsson som tydligen var en skeptiker och engagerad i kampen mot pseudovetenskap. Det finns all anledning att kritisera denna artikel och Stieg Larsson som person. Många fakta som talar mot Stieg Larsson dyker inte upp i artikeln. I den står att SL
”försvarade entydigt vetenskapen som kunskapsväg, och hans eget arbete med att bekämpa extremiströrelser handlade till största delen om att ta fram fakta och låta dem tala för sig själva (1). Han hade ingen större förståelse för den 'postmodernistiska' relativismen enligt vilken all kunskap är en social konstruktion (2). Stieg var rationalist... (som var) starkt antielitistiskt (3)... Stieg såg tidigt de problem som kan uppstå när pseudovetenskap sprids på Internet. 'Med Internet får den ensamma pappskallen i en källarhåla exakt samma distributionsmöjligheter som Sveriges Radio/TV' (4)... Men det fanns bara ett sätt att vinna striden: en fri och öppen debatt (5)”
I själva verket var Stieg Larsson en av initiativtagarna till den vänsterextrema propagandaorganisationen EXPO, han var hela livet kommunist av den heretiska trotskist-traditionen, och bekände sig till den pseudovetenskapliga marxistiska läran. Detta leder till följande slutsatser:
  • 1. Fakta: För EXPO och liknande rörelser är fakta som motsäger läran inget som lyfts fram, i själva verket döljs och mörkas de. Ej heller bemöter man i dessa kretsar fram invändningar eller tar motargument på allvar. Inom dessa rörelser finns vissa sanningar fastslagna och inga avvikande fakta tillåts. En sådan är den sociala miljöns totala dominans för beteende, och ett absolut avvisande av biologi, kulturella eller andra förklaringsmodeller. Skulle Stieg Larsson ensam vara annorlunda än alla andra inom EXPO eller liknande rörelser krävs bevis. När och var har SL stått upp för fakta som talar mot det övriga inom EXPO och liknande rörelser tror på?
    2. Postmodernism: Det är positivt att höra att SL var mot relativismen i den moderna vänstern. Men med undantag av Francis Wheen och Sokal, vilka övriga finns det? Det råder en massiv konsensus om att kunskap är en social konstruktion inom dagens vänster. Och detta backas givetvis upp av den pseudovetenskapliga marxistiska läran, dvs Sokals, Wheens och SL:s tolkning är fel (se Sheehan, Anarchism, s 61f). Man kan helt enkelt inte tro på objektiv rationalitet och vara marxist, kommunist eller trotskist samtidigt.
    3. Elitism: Den kommunistiska läran i sig själv går ut på diktatur. Det är själva meningen. Enligt läran är en viss grupp människor (arbetarklassen) utvalda av någon sorts försyn att bestämma över andra. Dessa i sin tur leds av en självutnämnt elit, partiet, som bestämmer sanningen. Dessa anser sig sedan ha rätt att tvinga andra att göra som de vill.
    4. Spridning av kunskap samt teknologihat: se punkt 3. Tilläggas kan att redan i början av 80-talet varnade vänstertidningen för att datorer skulle göra samhället ”fascistiskt”. SL kommentar kommer ur en vilja hos SL, som god kommunist, att vilja kontrollera och behärska media. SL visar sitt förakt för den enskilde ”pappskallen” och sitt ställningstagande för sanningen hos statlig media, en klar elitism och antidemokratiskt ställningstagande. Tendensen hos SL är klar: ingen informationsspridning skall tillåtas utanför den statligt kontrollerade, av kommunistpartiet tillåtna, media. Och inga sanningar som inte stämmer överens med den skall få finnas.
    5. Yttrandefrihet: se punkt 3. Elitism, förtryck och diktatur gäller speciellt för trotskismen som är öppna motståndare till alla former demokrati, eller dess yttringar av mänskliga fri- och rättigheter som mötesfrihet, yttrandefrihet, åsiktsfrihet, religionsfrihet, eller rättigheten att äga. Även idag 2012 arbetar trotskistiska grupper öppet med att spränga andra partiers möten, att stoppa demonstrationsfriheter och mötesfrihet. Har SL någonsin i sin karriär reagerat mot dessa övergrepp och tagit ställning mot partiet?
Innan frågeställningarna och invändningarna mot Stieg Larsson ovan har redogjorts för finns ingen anledning att räkna in SL bland skeptiker, sanningssökare och demokratianhängare. Artikeln i Folkvett borde i nästa nummer följas upp av ett avslöjande av ovanstående fakta; ett avslöjande av en kommunistisk journalist som öppet bekämpat den svenska demokratin i hela sitt, en fiende till V&F:s verksamhet och ett totalt avståndstagande av allt Stieg Larsson stod för.

För vidare läsning:
http://expomakt.wordpress.com/stieg-larsson/
http://www.socialistiskapartiet.se/mull ... cialisten/
"Ingenting är svårare än att inte bedra sig själv" - Ludwig Wittgenstein

Användarvisningsbild
Zoid
Inlägg: 528
Blev medlem: lör 14 jan 2012, 16:20
Ort: Göteborg

Re: Stieg Larsson artikel i nr 1 2012

Inlägg av Zoid » ons 11 apr 2012, 13:00

torbjorn, nu får du fan ta och kamma dig! Men eftersom du verkar vara avstängd så bryr jag mig inte om att bemöta dina befängda påståenden...
Quidquid latine dictum sit, altum videtur.

Användarvisningsbild
torbjorn
Avstängd
Inlägg: 1126
Blev medlem: mån 14 feb 2005, 14:43
Ort: Göteborg
Kontakt:

Re: Stieg Larsson artikel i nr 1 2012

Inlägg av torbjorn » ons 11 apr 2012, 13:03

Zoid skrev:torbjorn, nu får du fan ta och kamma dig! Men eftersom du verkar vara avstängd så bryr jag mig inte om att bemöta dina befängda påståenden...
Och vad är det i dem som inte stämmer? Att kommunister vill ha diktatur?
Kamma dig? Är det det enda argument du har?
Vad fan menar du med det? Då kan du lika gärna hålla käft istället.
Jag vill inte höra att du inte tänker bemöta vad du tycker är befängt utan då kan du lika gärna strunta i att gå in och berätta att du inte tänker bemöta så slipper jag dig alls.
"Ingenting är svårare än att inte bedra sig själv" - Ludwig Wittgenstein

Användarvisningsbild
C-J
Inlägg: 4891
Blev medlem: tor 12 apr 2007, 07:15

Re: Stieg Larsson artikel i nr 1 2012

Inlägg av C-J » ons 11 apr 2012, 13:10

Låst tills att användares status har undersökts.
Oh, behave!

Låst