Vad är en sekt?

Diskutera det som påstås vara vetenskapligt grundat men som inte är det, samt andra empiriska påståenden utan belägg. Här kan du även diskutera sekter.
Användarvisningsbild
micke.d
Forummoderator
Inlägg: 13426
Blev medlem: tis 05 jan 2010, 19:02
Ort: Ultima Thule

Re: Vad är en sekt?

Inlägg av micke.d » mån 27 jan 2014, 11:15

Blafsen skrev:
Johnswed skrev:Man kanske inte blir stor men däremot så får man mycket fanatiska anhängare om man är intolerant mot avvikare. De är väl hur det ser ut i en sekt jämfört med en stor religion som är lite mer öppen och transparent jämfört med en sluten liten sekt.
Möjligen kanske medlemmar i ett litet slutet sällskap har en oerhört skön känsla av att tillhöra en sorts elit? Tron att man har en insikt som den stora massan inte kan ta till sig, kanske kompenserar den ringa storleken? Istället för att vara en stor rörelse kan man känna sig som en exklusiv rörelse?
Katolska kyrkan har ju löst den problematiken genom att ha diverse ordnar, kloster, och liknande inom den stora rörelsen. Exempelvis jesuiterna.
Hädanefter kallar jag dem Daesh.

Black cat
Inlägg: 6
Blev medlem: ons 30 maj 2018, 21:32

Politiska ideologier också en sekt?

Inlägg av Black cat » fre 01 jun 2018, 09:27

Ser all religion som en sekt

Kan också politiska/fackliga ideologiska rörelser också vara en sekt? På vilket sätt skiljer dom sig från religösa rörelser och på vilket sätt liknar dom varandra?

Du skrev att religösa sekter borde diagnostiseras eftersom att dom inte tror på något som inte finns, likt vanföreställningar.

Vad gäller politiska rörelser , kan man hitta att dom också tror på saker som inte finns och ska därför anses som psykiskt sjuka?

Guybrush Threepwood
Inlägg: 44
Blev medlem: ons 10 okt 2018, 08:52
Ort: Göteborg

Re: Vad är en sekt?

Inlägg av Guybrush Threepwood » tor 20 dec 2018, 11:25

Om man breddar begreppet till att omfatta fler fenomen än religiösa grupper anser jag att det blir ännu svårare hitta en någorlunda stringent och användbar definition. Att till exempel tro på saker som inte finns är inte så användbart som definition eftersom det skulle innefatta tro på allt från moral, valuta, upphovsrätt eller andra immateriella rättigheter eller företeelser. Sen finns ju de sekteristiska tendenserna inom diverse ickereligiösa rörelser t.ex. nämnda LCHF-rörelse eller varför inte olika MLM-företag? Ideologiska rörelser kan säkert vara slutna, ha lågt i tak och, kontrollera sina medlemmar noga etc. och därmed göra sig förtjänta av epitetet ”sekteristisk” eller ”sektliknande” men det får nog i sådana sammanhang användas som ett verktyg för att beskriva rörelsen snarare än att definiera den. I alla fall drar jag gränsen där och förbehåller ordet sekt för just religiösa grupper, även om det så klart kan finns fall där det är en oklar definitionsfråga huruvida en viss grupps ideologi eller världsåskådning är just religiös eller inte. T.ex. intelligent design-rörelsen som jag ser som religiösa kreationister även om de själva ser sig som en vetenskaplig rörelse om jag förstått det rätt.
If someone is able to show me that what I think is not right, I will happily change, for I seek the truth, by which no one was ever truly harmed. It is the person who continues in his self-deception and ignorance who is harmed. -Marcus Aurelius

Nemesis
Inlägg: 2682
Blev medlem: tor 12 okt 2006, 22:04
Ort: Stockholm

Re: Vad är en sekt?

Inlägg av Nemesis » tor 20 dec 2018, 21:31

Guybrush Threepwood skrev:T.ex. intelligent design-rörelsen som jag ser som religiösa kreationister även om de själva ser sig som en vetenskaplig rörelse om jag förstått det rätt.
Nja, de vill gärna att andra ska se dem som en vetenskaplig rörelse. Men rörelsen ambitioner är inte vetenskapliga. Det framgår mycket tydligt när man läser om deras strategi och samhällsambitioner.
"Faced with the choice between changing one's mind and proving that there is no need to do so, almost everyone gets busy on the proof." - John Kenneth Galbraith

Guybrush Threepwood
Inlägg: 44
Blev medlem: ons 10 okt 2018, 08:52
Ort: Göteborg

Re: Vad är en sekt?

Inlägg av Guybrush Threepwood » tor 27 dec 2018, 01:04

Allright, I stand corrected.
If someone is able to show me that what I think is not right, I will happily change, for I seek the truth, by which no one was ever truly harmed. It is the person who continues in his self-deception and ignorance who is harmed. -Marcus Aurelius

En till medlem
Inlägg: 9
Blev medlem: sön 04 sep 2016, 15:26

Re: Vad är en sekt?

Inlägg av En till medlem » sön 30 aug 2020, 13:33

Själv tycker jag bättre om begreppet Destruktiv rörelse. Det är egentligen samma sak (ledare som styr och samlar in pengar, bara den egna rörelsen anses ha rätt, och i värsta fall svårt att ta sig ur).

FrökenLisa
Inlägg: 5
Blev medlem: mån 20 apr 2020, 14:04

Re: Vad är en sekt?

Inlägg av FrökenLisa » mån 19 jul 2021, 13:53

Här läste jag intressant om sekter; https://www.xn--spdom24-fxa.se/spiritue ... ar/sekter/

Skriv svar