B1, B2 och B3

Diskutera fysik, kemi, biologi, samt direkta tillämpningar såsom teknik och medicin.
cleve
Inlägg: 189
Blev medlem: fre 26 jun 2020, 18:12

B1, B2 och B3

Inlägg av cleve » ons 17 feb 2021, 13:26

Vitaminbenämningarna B1, B2 och B3 används inte längre på livsmedelsförpackningar. Varför skall vi behöva lära oss främmande (latinska ?) ord som tiamin, riboflavin, niacin (finns inte med i SAOB).

Användarvisningsbild
stefan_radstrom
Inlägg: 420
Blev medlem: tis 20 jul 2010, 11:55

Re: B1, B2 och B3

Inlägg av stefan_radstrom » ons 17 feb 2021, 14:26

Ja, varför använda en massa konstiga ord när det finns legio av relevant och adekvat vokabulär disponibel.
Bättre en sten i skon än tio kastade mot huvudet.

Användarvisningsbild
Johannes
Inlägg: 4557
Blev medlem: tis 30 nov 2004, 14:31

Re: B1, B2 och B3

Inlägg av Johannes » tor 18 feb 2021, 11:29

Generellt har man gått ifrån att använda E-nummer på livsmedelsförpackningar eftersom dessa fått så dåligt rykte. I stället skriver man ut substansnamnet. Det är möjligt att man i någon slags missriktad iver även slutat skriva ut vitaminbeteckningarna.

Användarvisningsbild
harald
Inlägg: 794
Blev medlem: tis 24 jul 2007, 19:57

Re: B1, B2 och B3

Inlägg av harald » tor 18 feb 2021, 11:51

Jag tror nog också det kan handla om samma orsaker som att man frångått E-nummer. Men det är nog inte i första hand dåligt rykte som är orsaken, utan att ämnen med likartade namn lätt kan uppfattas som likartade ämnen med likartade egenskaper.
Vitaminer har ju knappast dåligt rykte. Men de olika B-vitaminerna är ju inte utbytbara sinsemellan.
Sommartidsomställningen är nog inte vårt största samhällsproblem, men troligtvis vårt onödigaste.

emanuson
Inlägg: 11
Blev medlem: fre 09 jul 2021, 19:40

Re: B1, B2 och B3

Inlägg av emanuson » fre 23 jul 2021, 15:10

I denna översikt presenterar vi den nuvarande kunskapen om faktorer som kan påverka avkastningen och regleringen av biosyntesen av vitamin B1, B2, B3 och B9 i växter som kan vara viktiga för människans näring. En sammanfattning av moderna metoder som används för vitaminanalys i biologiska material ges också. Utvalda vitaminers bidrag till den mänskliga organismens homeostas samt deras förhållande till utvecklingen eller förebyggandet av vissa viktiga sjukdomar som cancer, hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och Alzheimers sjukdom diskuteras mot bakgrund av nya undersökningar. En bättre förståelse av mekanismerna för vitaminupptag i mänskliga vävnader och eventuella metaboliska eller genetiska bakgrunder till vitaminbrist kan öppna nya perspektiv på medicinska strategier och biotekniska processer för berikning av livsmedel.

Skriv svar