Sverige spårar ur...

Här kan du diskutera politiska ämnen som inte direkt rör vetenskap eller folkbildning.
Nemesis
Inlägg: 2676
Blev medlem: tor 12 okt 2006, 22:04
Ort: Stockholm

Sverige spårar ur...

Inlägg av Nemesis » fre 25 jul 2014, 20:10

Denna bloggpost summerar väldigt väl mina känslor för de senaste veckorna eller så:
Något håller på att hända med Sverige. Processen har gått långsamt men effekterna av den syns allt tydligare. Sverige har blivit ett ängsligt land där det snart bara finns en sanning att förhålla sig till. Du som inte håller med, gör bäst i att hålla tyst.

Vänsterextremismen är på frammarsch. Det talas om en vänstervåg, men det handlar inte om att stödet för Socialdemokraterna ökar eller att svenska folket plötsligt tycker att Vänsterpartiets ekonomiska analfabetism är ett klokt val. Det handlar om att extrema vänstersynpunkter nu blivit så rumsrena att de bereds plats inför miljoner lyssnare i radio.

...

Mattias Svensson gjorde en annorlunda reflektion på Athena Farrokhzads sommartal. Han undrade varför en antirasist som hon sökt sig till extremvänstern och inte blivit liberal. Svensson sträckte ut en hand och efterfrågade dialog. Problemet är att den utsträckta handen möts med en knuten näve. Extremvänstern är inte intresserad av dialog. Den hatar sådana som Mattias Svensson, en medelålders vit man, en hygglig liberal och rasande trevlig person.

Mot en hatisk och revolutionär vänster med stigande självförtroende står en väluppfostrad höger som är van att vänta på sin tur när ordet fördelas. Som inte slår tillbaka. Som artigt applåderar även sina meningsmotståndare. Vi är ingen match för dem. Vi kommer inte ens hinna se det första slaget.

Sverige känns som ett tåg på god väg att spåra ur. En rödgrön valseger i höst kommer bara ytterligare påskynda den processen. Men valresultatet kanske inte spelar någon större roll, ty borgerligheten tycks redan ha kapitulerat. Den åser med tystnad hur extremismen, intoleransen och hatet går mot seger.
Vänsterextremism har nu (med medias hjälp) blivit rumsren. Finns det något som tyder på att eländet är övergående inom en nära förestående framtid?

Skönt att jag iaf inte längre tvingas till att finansiera hatpropagandan Public Service kräks ur sig.
"Faced with the choice between changing one's mind and proving that there is no need to do so, almost everyone gets busy on the proof." - John Kenneth Galbraith

m. a.
Inlägg: 110
Blev medlem: ons 08 jul 2009, 18:48

Re: Sverige spårar ur...

Inlägg av m. a. » fre 25 jul 2014, 21:20

Nemesis skrev:
Mot en hatisk och revolutionär vänster med stigande självförtroende står en väluppfostrad höger som är van att vänta på sin tur när ordet fördelas. Som inte slår tillbaka. Som artigt applåderar även sina meningsmotståndare. Vi är ingen match för dem. Vi kommer inte ens hinna se det första slaget.
Att högern är så väluppfostrad hör nog till myterna.
http://kurtlundgren.webblogg.se/2007/ap ... alans.html
- Jan G Andersson berättar i sin lördagskrönika i Östran under påsken om den moderata ledarskribenten Maria Abrahamson ? med Kalmarbakgrund, men det märks inte på hennes uppfostran, skall det visa sig ? som satt med på den socialdemokratiska partikongressen föregående månad. När det var dags för parentation och tyst minut med anledning av bortgångna socialdemokrater satt hon demonstrativt kvar på sin bänk eller stol medan övriga stod.

tonyf
Inlägg: 2443
Blev medlem: sön 05 nov 2006, 23:57

Re: Sverige spårar ur...

Inlägg av tonyf » fre 25 jul 2014, 23:27

Sverige spårar inte ur. Sverige har alltid varit urspårat (en sak Sverige har gemensamt med de så-kallade utländerna). Sett över tid (glidande medelvärde över sekel eller så) så går det dock nog snarare framåt än bakåt (speciellt de senaste c:a tre seklerna för Sveriges del).

Jag hörde själv Farrokhzads sommarprogram. En intressant sammanfattning över vänsterns vansinniga världsbild och vidriga värderingar. Att detta hörs på bästa sändningstid i public service är bra. Att någon har dessa ståndpunkter är naturligtvis sorgligt. Men givet att någon har dem¤ är det bra att vi vet om att de har dem och hur de faktiskt resonerar.

Och andra ideologier är ju inte mycket bättre de. Du nämner den liberala (extremliberala kanske t.o.m.) Mattias Svensson. Det är ju verkligen inte något gott s.k. skeptiskt föredöme. Även om jag naturligtvis inte drar dem över en och samma kam; Svensson hotar åtminstone inte med att rent bokstavligt mörda sina samhällsklass- och menings-motståndare (en skillnad som man inte skall underskatta, detta är tvärtom mycket viktig skillnad) och säger sig vara för dialog. Man måste hålla mer än en sak i huvudet här samtidigt. Huvudproblemet är religiöst och politiskt-ideologiskt och annat ickevetenskapligt tänkande. Här har vi vår huvudfront. Här måste vi kämpa den långa och svåra vägen genom folkbildning för kritiskt tänkande, en form av tänkande som faller sig mycket ointuitivt och främmande för människorna. För vetenskapligt tänkande, och för goda humanistiska grundläggande värderingar. Ett mycket långsiktigt och svårt folkbildnings- och uppfostrings-projekt för mänskligheten. Samtidigt måste man hålla ett visst akut mer politiskt flankskydd mot de mest akut maligna rörelserna som t.ex. extrem vänster, höger, center, feminism, antirasism etc., fundamentalistisk kristendom, islam, buddism, antroposofi etc. -- för att dessa inte skall direkt akut omöjligöra arbetet med folkbildning och långsiktig humanistisk värdegrundsutveckling. Vi måste kortsiktigt allokera en del av våra resurser i den kortsiktiga politiska striden för rättsstat, öppen diskussion, någerlunda fungerande ekonomi (well, halvfungerande i alla fall, det viktiga är fortsatt ha tillgång till åtminstone viss resursnivå). Detta utan att själv fastna i samma destruktiva politisk-ideologiska fälla själv. Flankskydd är nödvändigt, men man får inte tappa fokus och mista koncentrationen på huvudfronten.

Den farligaste potentiella konsekvensen av diskussioner som den om Farrokhzad är att mer och mer av samhällets knappa diskussionsresurser läggs på tribalistiska kortsiktiga politiskt-ideologiska strider mellan "antirasister/feminister" och "borgerliga", och att vinnaren blir just tribalism/ideologism/ovetenskaplighet/antihumanism. Det viktigaste här är att ta detta lugnt och metodiskt och inte råka i panik. Trots att det naturligtvis finns all anledning till panikkänslor när typer som Farrokhzad har så stort inflytande i världen (jorden) som de trots allt har idag, så är inte panik ett konstruktivt förhållningssätt. Det korrekta responset är att även om vissa resurser måste avsättas för akut flankskydd, så måste huvudresurserna avsättas till långsiktigt humanistiskt utvecklingsarbete. Till största delen bör vi se Farrokhzads sommarprat som helt enkelt en nyttig fallstudie i hur ideologiserade människor tänker.


¤ Vilket förmodligen Farrokhzad har. Vi kan ju inte veta säkert då det enda vi har att gå på är hennes eget ord, men i annat fall är hon ett mycket skickligt troll.
"philosophy without science is blind, science without philosophy is lame" (tonyf)

Användarvisningsbild
kaxiga Z
Forummoderator
Inlägg: 17568
Blev medlem: tor 21 jun 2007, 07:44

Re: Sverige spårar ur...

Inlägg av kaxiga Z » lör 26 jul 2014, 07:28

Är det någon som kan citera några meningar av vad hon säger i sitt sommartal? Jag orkar nog inte igenom det.

Användarvisningsbild
Flabbergasted
Inlägg: 2006
Blev medlem: tis 21 okt 2008, 18:23

Re: Sverige spårar ur...

Inlägg av Flabbergasted » lör 26 jul 2014, 09:02

Nemesis citerade skrev:
Sverige har blivit ett ängsligt land där det snart bara finns en sanning att förhålla sig till. Du som inte håller med, gör bäst i att hålla tyst.
Vilken sanning menar du och bloggaren att detta är måntro?
VETENSKAP: Ett sätt att komma underfund med saker och ting och sedan få dem att fungera. Vetenskapen förklarar det som händer runt omkring oss. Det gör även RELIGION, men vetenskapen är bättre eftersom den har begripligare ursäkter när den har fel. -Terry Pratchett, Vi flyger

Användarvisningsbild
Dûrion Annûndil
Inlägg: 6240
Blev medlem: fre 12 aug 2005, 17:18
Ort: Stockholm

Re: Sverige spårar ur...

Inlägg av Dûrion Annûndil » lör 26 jul 2014, 10:09

tonyf skrev:Jag hörde själv Farrokhzads sommarprogram. En intressant sammanfattning över vänsterns vansinniga världsbild och vidriga värderingar.

[...]

Svensson hotar åtminstone inte med att rent bokstavligt mörda sina samhällsklass- och menings-motståndare
Nu när jag lyssnat på Farrokhzads program så kan man väl konstatera att ideologiserat lyssnande inte är något som är förbehållet "vänstern". Farrokhzad målar knappast upp något extremistiskt, utan det känns snarare som gammalmodig vänsterideologi. Hennes världsbild är präglad av att samhällets brister i praktiken är organiserade för att hålla ner massorna (det stora matsvinnet skylls på prisdumpning, ren lättja verkar inte spela in), en klassisk klasskamps-värld. Hon nämner väl revolution, men inte hur denna skall gå till, utan föreslår bara att det finns ett bättre sätt att organisera samhället än den vi har idag. Vad är det du finner vidrigt?

Att bokstavligen mörda sina samhälls- och meningsmotståndare nämns inte. Det refereras i början till hur hon är tacksam till de vänsteraktivister som rent fysiskt försökte skydda demonstranter från de anfallande nynazisterna, och att man ibland måste slåss för att skydda demokratin (det finns en röd tråd med hur högerextremister fysiskt attackerar invandrare och meningsmotståndare ända sen hon var liten), men man får nog vara väldigt avog om man får det till ett hyllande av knivdådet som skedde i samband med det.

Mvh -Dan
Blåögd cyniker, pessimistisk livsnjutare.

Nemesis
Inlägg: 2676
Blev medlem: tor 12 okt 2006, 22:04
Ort: Stockholm

Re: Sverige spårar ur...

Inlägg av Nemesis » lör 26 jul 2014, 11:33

Dûrion Annûndil skrev:och att man ibland måste slåss för att skydda demokratin
Vänsterextremister anfaller även politiker och aktiva inom borgerliga partier. Skydd för demokratin? :roll:

Hon tycker tydligen att Sverige är ett jättehemskt samhälle, samtidigt som hon vill ha skenäktenskap för att få hit fler personer. Men om det nu är så hemskt här borde hon väl inte vilja ha hit fler? Vill hon utsätta fler för lidandet hon upplever i Sverige?

Sen är det väldigt bisarrt att påstå att Sverige som är ett av världens minst rasistiska länder är genomsyrat av strukturell rasism och aktivt förtrycker invandrare. Extremvänstern ställer aktivt invandrare mot svenskar. Inget bra kan komma ur det. Detta görs dessutom rumsrent av Public Service.

Nabila Abdul Fattah som skriver hyllningsartiklar till Hizbollah... varför lever inte hon som hon lär? Om hon bosätter sig i Hizbollahs område i Libanon så får hon bo med sina hjältar och slipper samtidigt den rasism som tydligen genomsyrar Sverige.
"Faced with the choice between changing one's mind and proving that there is no need to do so, almost everyone gets busy on the proof." - John Kenneth Galbraith

Användarvisningsbild
Moridin
Avstängd
Inlägg: 16253
Blev medlem: tor 10 jan 2008, 11:32

Re: Sverige spårar ur...

Inlägg av Moridin » lör 26 jul 2014, 12:15

Nemesis skrev:Sen är det väldigt bisarrt att påstå att Sverige som är ett av världens minst rasistiska länder är genomsyrat av strukturell rasism och aktivt förtrycker invandrare.
"Sverige är ett de minst fattiga länderna i världen, alltså finns det ingen fattigdom i Sverige."

Samma bristfälliga logik.
Either you believe evidence that can be tested, verified, and repeated will lead to a better understanding of reality, or you do not. - Michael Specter
|AIDSTruth | Evidens för makroevolution | Skeptical Science|

Användarvisningsbild
Dûrion Annûndil
Inlägg: 6240
Blev medlem: fre 12 aug 2005, 17:18
Ort: Stockholm

Re: Sverige spårar ur...

Inlägg av Dûrion Annûndil » lör 26 jul 2014, 12:37

Nemesis skrev:
Dûrion Annûndil skrev:och att man ibland måste slåss för att skydda demokratin
Vänsterextremister anfaller även politiker och aktiva inom borgerliga partier. Skydd för demokratin? :roll:
Vad har det med Athena Farrokhzads sommartal att göra? Något sådant nämner hon inte.
Nemesis skrev:Hon tycker tydligen att Sverige är ett jättehemskt samhälle, samtidigt som hon vill ha skenäktenskap för att få hit fler personer. Men om det nu är så hemskt här borde hon väl inte vilja ha hit fler? Vill hon utsätta fler för lidandet hon upplever i Sverige?
Först citerar du ett blogginlägg som går ut på att Sverige är ett jättehemskt samhälle, skriver på att du tycker samma sak, och sen gnäller du på att du tycker Farrokhzad inte är nöjd med Sverige?
Nemesis skrev:Nabila Abdul Fattah som skriver...
Är hon identisk med Farokhzad för dig?
Blåögd cyniker, pessimistisk livsnjutare.

Thomas P
Inlägg: 9310
Blev medlem: sön 27 aug 2006, 19:01

Re: Sverige spårar ur...

Inlägg av Thomas P » lör 26 jul 2014, 12:43

Nemesis skrev:Vänsterextremister anfaller även politiker och aktiva inom borgerliga partier. Skydd för demokratin? :roll:
Har du aldrig lärt dig att det är fult att plocka citat ur sitt sammanhang och vantolka dem sådär?
Om hon bosätter sig i Hizbollahs område i Libanon så får hon bo med sina hjältar och slipper samtidigt den rasism som tydligen genomsyrar Sverige.
"En terrorist står i ett område där husen är sönderbombade och där staten snålar med elektriciteten för att de som bor där inte är regeringsföljare"

Skulle du vilja bo i ett sönderbombat område?

Nemesis
Inlägg: 2676
Blev medlem: tor 12 okt 2006, 22:04
Ort: Stockholm

Re: Sverige spårar ur...

Inlägg av Nemesis » lör 26 jul 2014, 22:34

Dûrion Annûndil skrev:
Nemesis skrev:
Dûrion Annûndil skrev:och att man ibland måste slåss för att skydda demokratin
Vänsterextremister anfaller även politiker och aktiva inom borgerliga partier. Skydd för demokratin? :roll:
Vad har det med Athena Farrokhzads sommartal att göra? Något sådant nämner hon inte.
Du anser tydligen att vänsterextremisterna skyddar demokratin.
Dûrion Annûndil skrev:
Nemesis skrev:Hon tycker tydligen att Sverige är ett jättehemskt samhälle, samtidigt som hon vill ha skenäktenskap för att få hit fler personer. Men om det nu är så hemskt här borde hon väl inte vilja ha hit fler? Vill hon utsätta fler för lidandet hon upplever i Sverige?
Först citerar du ett blogginlägg som går ut på att Sverige är ett jättehemskt samhälle, skriver på att du tycker samma sak, och sen gnäller du på att du tycker Farrokhzad inte är nöjd med Sverige?
Jag skrev inte att Sverige är ett dåligt land. Jag skrev att det politiska samtalet är urspårat.
Dûrion Annûndil skrev:
Nemesis skrev:Nabila Abdul Fattah som skriver...
Är hon identisk med Farokhzad för dig?
De tillhör definitivt samma politiska gruppering.
"Faced with the choice between changing one's mind and proving that there is no need to do so, almost everyone gets busy on the proof." - John Kenneth Galbraith

Nemesis
Inlägg: 2676
Blev medlem: tor 12 okt 2006, 22:04
Ort: Stockholm

Re: Sverige spårar ur...

Inlägg av Nemesis » lör 26 jul 2014, 23:40

Thomas P skrev:
Nemesis skrev:Vänsterextremister anfaller även politiker och aktiva inom borgerliga partier. Skydd för demokratin? :roll:
Har du aldrig lärt dig att det är fult att plocka citat ur sitt sammanhang och vantolka dem sådär?
Vari består det fula? Det är sant att vänsterextremister attackerar borgerliga. Lika sant är det att de hålls om ryggen av delar av media.
Thomas P skrev:
Om hon bosätter sig i Hizbollahs område i Libanon så får hon bo med sina hjältar och slipper samtidigt den rasism som tydligen genomsyrar Sverige.
"En terrorist står i ett område där husen är sönderbombade och där staten snålar med elektriciteten för att de som bor där inte är regeringsföljare"

Skulle du vilja bo i ett sönderbombat område?
Det är väl inte alltid sönderbombat? Eller?
"Faced with the choice between changing one's mind and proving that there is no need to do so, almost everyone gets busy on the proof." - John Kenneth Galbraith

Användarvisningsbild
Flabbergasted
Inlägg: 2006
Blev medlem: tis 21 okt 2008, 18:23

Re: Sverige spårar ur...

Inlägg av Flabbergasted » sön 27 jul 2014, 07:26

Flabbergasted skrev:
Nemesis citerade skrev:
Sverige har blivit ett ängsligt land där det snart bara finns en sanning att förhålla sig till. Du som inte håller med, gör bäst i att hålla tyst.
Vilken sanning menar du och bloggaren att detta är måntro?
Vill du svara på frågan?
VETENSKAP: Ett sätt att komma underfund med saker och ting och sedan få dem att fungera. Vetenskapen förklarar det som händer runt omkring oss. Det gör även RELIGION, men vetenskapen är bättre eftersom den har begripligare ursäkter när den har fel. -Terry Pratchett, Vi flyger

Användarvisningsbild
Dûrion Annûndil
Inlägg: 6240
Blev medlem: fre 12 aug 2005, 17:18
Ort: Stockholm

Re: Sverige spårar ur...

Inlägg av Dûrion Annûndil » sön 27 jul 2014, 08:11

Nemesis skrev:
Dûrion Annûndil skrev:Vad har det med Athena Farrokhzads sommartal att göra? Något sådant nämner hon inte.
Du anser tydligen att vänsterextremisterna skyddar demokratin.
Ad hominem och Halmgubbe. Fokusera på Farrokhzads sommartal.
Nemesis skrev:Jag skrev inte att Sverige är ett dåligt land. Jag skrev att det politiska samtalet är urspårat.
Du menar att du blev misstolkad, likt du gjorde med Farrokhzad?
Nemesis skrev:
Dûrion Annûndil skrev:
Nemesis skrev:Nabila Abdul Fattah som skriver...
Är hon identisk med Farokhzad för dig?
De tillhör definitivt samma politiska gruppering.
Den allomfattande "Vänstern"? Så... Guilt by association är modellen?
Blåögd cyniker, pessimistisk livsnjutare.

Nemesis
Inlägg: 2676
Blev medlem: tor 12 okt 2006, 22:04
Ort: Stockholm

Re: Sverige spårar ur...

Inlägg av Nemesis » sön 27 jul 2014, 10:29

Dûrion Annûndil skrev:
Nemesis skrev:
Dûrion Annûndil skrev:Vad har det med Athena Farrokhzads sommartal att göra? Något sådant nämner hon inte.
Du anser tydligen att vänsterextremisterna skyddar demokratin.
Ad hominem och Halmgubbe.
Skyddar våldsvänstern demokratin? Ja eller nej?
Dûrion Annûndil skrev:Fokusera på Farrokhzads sommartal.
Varför det? Hon är knappast den enda vänsterextremisten.
Dûrion Annûndil skrev:
Nemesis skrev:Jag skrev inte att Sverige är ett dåligt land. Jag skrev att det politiska samtalet är urspårat.
Du menar att du blev misstolkad, likt du gjorde med Farrokhzad?
På vilket sätt misstolkade jag Farrokhzad?
Dûrion Annûndil skrev:
Nemesis skrev:
Dûrion Annûndil skrev:Är hon identisk med Farokhzad för dig?
De tillhör definitivt samma politiska gruppering.
Den allomfattande "Vänstern"? Så... Guilt by association är modellen?
Nej, extremvänstern.
"Faced with the choice between changing one's mind and proving that there is no need to do so, almost everyone gets busy on the proof." - John Kenneth Galbraith

Låst