Sida 1 av 4

Hur långt kan ISIL nå?

Postat: sön 15 jun 2014, 22:03
av Nemesis
Tror ingen har missat att ISIL på senare tid intagit flera städer i Irak, däribland miljonstaden Mosul. Tydligen har de nu siktet inställt på Bagdad. Deras ekonomi består av kontroll av oljefält, kidnappningar, plundring (i Mosul plundrade de en centralbank på motsvarande flera miljarder kronor och flera guldtackor), och (troligen) donationer från rika affärsmän i gulfstaterna. Wikipedialänken visar det område i Syrien och Irak som de kontrollerar.

Hur långt kan de nå? Är det en realistisk möjlighet att de intar Bagdad? Både Iran och USA verkar vilja hjälpa den irakiska regeringen, men ISIL kommer nu iom framgångarna att locka till sig ännu fler jihadister från världens alla hörn (till skillnad från al-Qaida så besegrar de nationella arméer på slagfältet). De verkar iaf ha stött på problem i Syrien då de andra rebellgrupperna i landet är emot dem.

Re: Hur långt kan ISIL nå?

Postat: sön 15 jun 2014, 23:36
av Vidugavia
Bagdad är nog relativt säkert. Stora områden av det som ISIL kontrollerar är glesbefolkade och kontrollen över mer tätbefolkade områden är rätt skakig. Den initiala chocken efter ISILs segrar i Mosul börjar nog lägga sig och det blir nog inte så mycket mer walkover-segrar mot deserterande arméer. De som ville desertera har nog i stor utsträckning gjort det nu. Centralregeringens kontroll av ställen som Ramadi och Falluja har varit rätt skakig ända sedan förödelsen under den amerikanska ockupationen. Bagdad är lite av en annan grej.

BBCs kartor illustrerar nog situationen bättre än wikipedia:
http://www.bbc.com/news/world-middle-east-27838034
http://www.bbc.com/news/world-middle-east-27802746

ISIL kommer att besegras. Irak i sin nuvarande form är dock lite av avslutat kapitel. De kurdiska styrkorna kommer inte att släppa Kirkuk nu när Bagdad visat att man inte kan hålla staden.

Mycket handlar också om hur Iran kommer att agera. Underligt nog ger ISIL möjligheter till en allians mellan iranska krigshökar och de som vill se bättre relationer till USA. Varken USA eller Iran verkar dock särskilt sugna på att sätta in marktrupper.

Re: Hur långt kan ISIL nå?

Postat: ons 18 jun 2014, 09:02
av peewee
Nemesis skrev:Är det en realistisk möjlighet att de intar Bagdad?
Det är inte otänkbart att regeringen (och USA) hoppas att de försöker just detta.

Ett stort problem för den irakiska armén har varit att komma i clinch med ITIL-styrkorna, som på vanligt gerillamanér har kunnat försvinna när det osat alltför hett. Lägg till detta att en sittande regerings trumfkort gentemot irreguljär angripare - luftherravälde - är ganska värdelöst när det inte finns några bra markmål att slå till mot.

Men det är möjligt att man överväger samma taktik som fransmännen provade i Vietnam: att "bjuda in" fienden att koncentrera sig mot ett viktigt strategiskt mål, och slå sönder hans truppkoncentrationer med överlägsen eldkraft. Fransmännen misslyckades eftersom fiendegeneralen helt oväntat kunde föra fram ännu större eldkraft, men det skulle kunna fungera här; ITIL-kolonner i Bagdads förstäder borde vara perfekta mål för irakiskt och amerikanskt flyg.

Re: Hur långt kan ISIL nå?

Postat: ons 18 jun 2014, 09:53
av Thomas P
peewee skrev:
Nemesis skrev:Är det en realistisk möjlighet att de intar Bagdad?
Det är inte otänkbart att regeringen (och USA) hoppas att de försöker just detta.
Samtidigt är det en mycket farlig strategi att ens temporärt förlora kontrollen av delar av huvudstaden. En regim som inte ens kontrollerar sin huvudstad förlorar i legitimitet. Att dra in gerillastyrkor i en fast strid kan vara smart, men man skall helst hitta ett mål av mindre avgörande betydelse.

Sen finns också möjligheten att Isil säger sig planera ett angrepp mot Bagdad bara för att regeringssidan skall koncentrera sina styrkor dit och det därför skall vara lättare att ta mindre städer runt om i landet.

Re: Hur långt kan ISIL nå?

Postat: ons 18 jun 2014, 20:06
av Nemesis
Thomas P skrev:Sen finns också möjligheten att Isil säger sig planera ett angrepp mot Bagdad bara för att regeringssidan skall koncentrera sina styrkor dit och det därför skall vara lättare att ta mindre städer runt om i landet.
Kanske försöker de sig på någon form av omringning av Bagdad snarare än att storma staden direkt. Då genom att erövra omkringliggande mindre städer. Däremot kommer de nästan garanterat att skicka självmordsbombare och bilbomber mot Bagdad.

Re: Hur långt kan ISIL nå?

Postat: ons 18 jun 2014, 20:15
av Nemesis
peewee skrev:Ett stort problem för den irakiska armén har varit att komma i clinch med ITIL-styrkorna, som på vanligt gerillamanér har kunnat försvinna när det osat alltför hett. Lägg till detta att en sittande regerings trumfkort gentemot irreguljär angripare - luftherravälde - är ganska värdelöst när det inte finns några bra markmål att slå till mot.
Iaf i en del av de syriska städer ISIL kontrollerar så har de civil administration. Det kanske de har i sina irakiska städer också. Och man borde kunna anfalla deras armé från luften, som NATO gjorde mot Gaddafis armé i Libyen.

Re: Hur långt kan ISIL nå?

Postat: tor 19 jun 2014, 07:34
av peewee
Nemesis skrev:
peewee skrev:Ett stort problem för den irakiska armén har varit att komma i clinch med ISIL-styrkorna, som på vanligt gerillamanér har kunnat försvinna när det osat alltför hett. Lägg till detta att en sittande regerings trumfkort gentemot irreguljär angripare - luftherravälde - är ganska värdelöst när det inte finns några bra markmål att slå till mot.
(...)Och man borde kunna anfalla deras armé från luften, som NATO gjorde mot Gaddafis armé i Libyen.
Kanske någon mer kunnig kan gripa in här? Såvitt jag vet är inte situationerna jämförbara; Gadaffi hade en konventionell armé, utrustad och tränad i konventionell krigföring - vilket bland annat inkluderar ett visst beroende av eget flyg. En sådan armé är inte lämpad för hit-and-run utan kommer med jämna mellanrum att erbjuda fiendeflyg goda mål i form av truppkoncentrationer eller förrådsdepåer. ISIL tycks vara en betydligt mer svårgripbar fiende - för att tilldela den ett avgörande slag måste man på något sätt hålla fast den medan slaget utdelas.

Re: Hur långt kan ISIL nå?

Postat: tor 19 jun 2014, 09:09
av Matte
Varken Vietnamkriget eller Libyenkriget är rimliga jämförelser. Irak erbjuder inga djungler eller berg för en armé att ta skydd i och både Vietminh och Vietcong/FN kunde räkna med stöd hos civila. För ISIL är de mer än tveksamt. I Libyen sattes också marktrupper in mot Ghaddafis styrkor, framför allt qatariska, men också brittiska SAS enheter.

Re: Hur långt kan ISIL nå?

Postat: tor 19 jun 2014, 10:32
av kipphebel3
Dock har tydligen ISL fått ett visst stöd från en del, pga konfliken sunni/shia. Hur omfattande är dock svårt att säga.

I övrigt håller jag med om att jämförelsen med Vietnam speciellt, haltar.

Re: Hur långt kan ISIL nå?

Postat: tor 19 jun 2014, 10:44
av Vidugavia
Än så länge är det lite oklart exakt vad det är man slåss mot. Slåss man mot ISIL, en lättrörlig gerilla utan fasta baser och utan någon djupare organisk koppling till de områden man för tillfället ockuperar, eller slåss man mot en motsägelseful allians mellan detta, diverse missnöjda lokala sunnitiska makthavare och gamla baathistiska motståndsmän?
http://blogs.aljazeera.com/blog/middle- ... front-iraq

Även om Maliki helt klart bör kritiseras för sin oförmåga att skapa nationell samling så finns det en grundläggande problematik i att många inom sunni-gruppen verkar ha en tämligen orimliga krav på representation till följd av den historiska sunnitiska dominansen under Saddam och tidigare. Sunnimuslimer är delaktiga Maliki-regeringen och representerade i parlamentet.

Re: Hur långt kan ISIL nå?

Postat: tor 19 jun 2014, 22:23
av Nemesis
Matte skrev:I Libyen sattes också marktrupper in mot Ghaddafis styrkor, framför allt qatariska, men också brittiska SAS enheter.
Fast huvuddelen av de som krigade mot Gaddafi var libyska upprorsmän. Och även Irak har ju en armé av fotsoldater som iaf teoretiskt kan sättas in mot ISIL.

Re: Hur långt kan ISIL nå?

Postat: tor 19 jun 2014, 22:44
av Nemesis
Vidugavia skrev:Än så länge är det lite oklart exakt vad det är man slåss mot. Slåss man mot ISIL, en lättrörlig gerilla utan fasta baser och utan någon djupare organisk koppling till de områden man för tillfället ockuperar, eller slåss man mot en motsägelseful allians mellan detta, diverse missnöjda lokala sunnitiska makthavare och gamla baathistiska motståndsmän?
http://blogs.aljazeera.com/blog/middle- ... front-iraq
Det är väl både och? ISIL drivs av religiös fanatism. De baathiska sunniterna är väl sunniter mer av kultur, bakgrund och stamlojalitet än av religiös övertygelse (så förstår jag det iaf, rätta mig om det är fel). ISIL vill skapa ett kalifat, baathisterna vill återge sunniterna en aristokratisk roll i Irak, men är inte intresserade av ett kalifat, särskilt inte ett globalt sådant. Deras enda gemensamma nämnare är väl att de är emot den shiadominerade regimen i Bagdad.
Vidugavia skrev:Även om Maliki helt klart bör kritiseras för sin oförmåga att skapa nationell samling så finns det en grundläggande problematik i att många inom sunni-gruppen verkar ha en tämligen orimliga krav på representation till följd av den historiska sunnitiska dominansen under Saddam och tidigare. Sunnimuslimer är delaktiga Maliki-regeringen och representerade i parlamentet.
Har man en gång haft en förmånlig position vill man sällan lämna ifrån sig den.

Re: Hur långt kan ISIL nå?

Postat: lör 21 jun 2014, 23:52
av Nemesis
Iraq’s Built-to-Fail Military

Mycket intressant artikel som visar hur fiaskot för den irakiska armén i norr har sin grund i internt käbbel och Malikis auktoritära ambitioner.

Re: Hur långt kan ISIL nå?

Postat: mån 23 jun 2014, 06:53
av Matte
Nemesis skrev: baathisterna vill återge sunniterna en aristokratisk roll i Irak, men är inte intresserade av ett kalifat, särskilt inte ett globalt sådant.
Baathisterna är sekulära för vilka religionstillhörighet är irrelevant. Och sunniterna hade ingen aristokratisk roll - de utgör mellan 35-40 procent av befolkningen och är alltså ingen liten minoritet. Irak var under Saddams styre det mest sekulära arablandet och baathisterna var följaktligen prioriterade måltavlor för al Qaida.

I Irak utgör inte uppdelningen shia/sunni någon etnisk markör på samma sätt som i t ex Afghanistan utan grupperna har levt mycket nära varandra. Den av USA påtvingade konstitutionen har dock gjort uppdelning politiskt relevant och den har på ett djävulskt sätt hakat i de fanatiska sekteristernas strategi på båda sidor.


Läs riverbends blog från stormens öga i Bagdad. Hon skrev från några år sedan innan hon och familjen tvingades fly till Syrien (!)
I read constantly analyses mostly written by foreigners or Iraqis who’ve been abroad for decades talking about how there was always a divide between Sunnis and Shia in Iraq (which, ironically, only becomes apparent when you're not actually living amongst Iraqis they claim)… but how under a dictator, nobody saw it or nobody wanted to see it. That is simply not true- if there was a divide, it was between the fanatics on both ends. The extreme Shia and extreme Sunnis. Most people simply didn’t go around making friends or socializing with neighbors based on their sect. People didn't care- you could ask that question, but everyone would look at you like you were silly and rude.
http://riverbendblog.blogspot.se/search?q=smurfs

Re: Hur långt kan ISIL nå?

Postat: tis 24 jun 2014, 21:12
av Thomas P
"Isis har även tagit militär utrustning värd hundratals miljoner dollar från den irakiska armén som till stor del har smugglats tillbaka över gränsen till Syrien, uppger irakiska tjänstemän. En stor del av utrustningen kommer från USA."
http://www.dn.se/nyheter/varlden/iraks- ... k-kollaps/

För att få totalt kaos kan man sen tänka sig att palestinska grupper som tröttnat på både Hamas och Fatah börjar ty sig till Isis i hopp om att de skall vara bättre på att bekämpa Israel och dess ockupation.