Varför rankas Sverige lägre i USA i HDI?

Be om vetenskapliga förklaringar till upplevelser, fenomen och anekdoter som du funderat på.
Nemesis
Inlägg: 2682
Blev medlem: tor 12 okt 2006, 22:04
Ort: Stockholm

Varför rankas Sverige lägre i USA i HDI?

Inlägg av Nemesis » tis 14 nov 2017, 21:40

Enligt Human Development Index, som tas fram av FN varje år, så ligger USA på en delad tiondeplats med Kanada, medan Sverige ligger på plats 14. Notera att det som mäts inte är enbart genomsnittlig inkomst per capita, utan flera faktorer: "The Human Development Index (HDI) is a composite statistic of life expectancy, education, and income per capita indicators. A country scores higher HDI when the life expectancy at birth is longer, the education period is longer, and the income per capita is higher."

I Sverige framställs USA ganska ofta som ett land där ett fåtal är jätterika och har det jättebra, medan den stora massan har det mer knapert, eller iaf ofta sämre än genomsnittet i Sverige. Högre utbildning kostar mycket pengar i USA, medan det är gratis i Sverige. Osv. Så hur kan då USA placera sig bättre än Sverige på detta index? Är den gängse USA-bilden i Sverige felaktig, eller är indexets mätmetoder bristfälliga?
"Faced with the choice between changing one's mind and proving that there is no need to do so, almost everyone gets busy on the proof." - John Kenneth Galbraith

rayjoh
Inlägg: 189
Blev medlem: ons 05 sep 2012, 16:20

Re: Varför rankas Sverige lägre i USA i HDI?

Inlägg av rayjoh » ons 15 nov 2017, 04:55

Nemesis skrev: ...statistic of life expectancy...
eller är indexets mätmetoder bristfälliga?
Kanske. Mats Reimers har en text om en rapport från World Economic Forum.
https://www.dagensmedicin.se/blogg/mats ... s-nackdel/
vårt hälsoindex tappat eftersom det svårfångade måttet Healthy life expectancy (även kallat HALE, Health Adjusted Life Expectancy) minskat med runt ett år för båda könen. Med tanke på att medellivslängden under samma tid ökat med två år verkar detta märkligt. HALE har minskat aningen mer för kvinnorna som i snitt sägs leva friska till 73 medan männen är friska två år kortare. Vi sjunker alltså inte i jämlikhetspoäng för att kvinnorna anses bli sjuka tidigare än förr utan för att skillnaden mellan könen minskat.

Användarvisningsbild
PatrikperssonOslo
Inlägg: 20
Blev medlem: fre 06 apr 2018, 05:40

Re: Varför rankas Sverige lägre i USA i HDI?

Inlägg av PatrikperssonOslo » fre 06 apr 2018, 06:18

Hej

Jag bor och arbetar i Oslo och jag ser att Norge ligger 1:a :smile2:

USA har för tillfället högkonjunktur och har då 4,1 procent arbetslösa där Sverige har 6,5. Har du arbete i USA så får du sjukvård genom arbetet och många av din försäkringar betalda genom arbetsgivaren. Därefter så har Sverige haft ett bra system men har det inte längre. Detta upptäcker man om man arbetar och bor i Norge. För Norge har ett samhälle som fungerar bättre och är mer humant. Detta beror ju förvisso på att Norge har oljan och att Sverige inte har någon olja.

Skriv svar