Hur har vi det med sextrakasserierna?

Diskutera sådant som rör föreningen Vetenskap och Folkbildning eller den skeptiska rörelsen i allmänhet.
Användarvisningsbild
MartinR
Inlägg: 1177
Blev medlem: ons 01 dec 2004, 21:20
Ort: Stockholm
Kontakt:

Hur har vi det med sextrakasserierna?

Inlägg av MartinR » tor 08 aug 2013, 07:50

Även bland skeptiker finns det som bekant män (mest) som har problem med gränsdragningen när det gäller ovälkomna sexuella närmanden och trakasserier. Det har gått drygt tre år sedan Elevatorgate, den där gången när Rebecca Watson hade pratat från talarstolen på ett konvent om hur obehagligt det är att jämt bli klumpigt påraggad och sedan genast blev klumpigt påraggad i en hiss mitt i natten av en av åhörarna. Och nu är ämnet på tapeten igen bland amerikanska skeptiker. Kändisar som jobbar både på CFI och JREF har blivit uthängda på bloggar för att ha begått sextrakasserier eller bagatelliserat problemet. Min gissning är att det mesta som sägs faktiskt är sant, eftersom kvinnorna i fråga genomgående är folk med en stabil egen plattform som intellektuella där de inte har något att vinna på att söka publicitet genom falsk ryktesspridning.

http://freethoughtblogs.com/blaghag/201 ... d-assault/

http://freethoughtblogs.com/blaghag/201 ... n-trickle/

Nu är det vara ett par veckor till VoF:s stora konferens, så det verkar vara läge att ta upp den här saken. Hur har vi det med sextrakasserierna? Är VoF:s evenemang bra miljöer för kvinnor? Jag kan inte påminna mig att vi under min tid i styrelsen har fått in några ärenden av det här slaget, men styrelsen ser ju inte allt.

(Till vår konferens kommer talare både från CFI och JREF. Ingen av dem har vad jag vet beskyllts för sexuella trakasserier.)

Tubba
Inlägg: 1590
Blev medlem: tor 04 aug 2011, 12:56
Ort: Tjörn

Re: Hur har vi det med sextrakasserierna?

Inlägg av Tubba » tor 08 aug 2013, 12:20

http://freethoughtblogs.com/pharyngula/ ... /#comments

Man kan ju säga såhär - om hälften av det som sagts om DJ Grothe (som jag personligen tycker mycket om) stämmer, så har vi ju det betydligt bättre på den punkten.

Men det finns ju helt klart grumligheter inom det, även om något sorts problem klart föreligger.


Det viktigaste, i min åsikt, ligger i hur föreningen hanterar ev. klagomål. Att det kommer att förekomma incidenter förr eller senare är ju tyvärr så gott som garanterat.
// L. C. Nielsen

Beautiful Railway Bridge of the Silv’ry Tay!
Alas! I am very sorry to say
That ninety lives have been taken away

Användarvisningsbild
amandaduregard
Inlägg: 1594
Blev medlem: lör 23 okt 2010, 20:51
Ort: Göteborg
Kontakt:

Re: Sv: Hur har vi det med sextrakasserierna?

Inlägg av amandaduregard » tor 08 aug 2013, 14:40

Det är bra om de som är deltagare vet vem de ska vända sig till om någon annan deltagare svinar sig.

I övrigt är det ett ganska tungt jobb att göra en konferens till en plats där inte kvinnor förfördelas, så det antar jag att arrangörerna helt enkelt struntat i. (Förutom att ha en ambition om jämn könsfördelning mellan talarna, vet dock inte hur det gått.)
Men det är väl ingen som bryr sig om vad jag tycker.

Användarvisningsbild
Anders
Inlägg: 11010
Blev medlem: tor 02 dec 2004, 15:54
Ort: Stockholm

Re: Hur har vi det med sextrakasserierna?

Inlägg av Anders » tor 08 aug 2013, 17:33

Nu hålls ju den Europeiska konferensen INTE på ett kasino i Las Vegas, där verkligen alla stöter på alla, och folk är fulla stort sätt dygnet runt. Kul om man själv är full och singel, inte lika kul om man är på konferens och har föreläsningar hela veckan. Jag kommer tyvärr inte ESC.
Maskirovka är en rysk militärteknisk term för metoder, verktyg, utrustning, med mera, som skall vilseleda en fiende i händelse av en konfliktsituation

Användarvisningsbild
micke.d
Forummoderator
Inlägg: 13426
Blev medlem: tis 05 jan 2010, 19:02
Ort: Ultima Thule

Re: Sv: Hur har vi det med sextrakasserierna?

Inlägg av micke.d » tor 08 aug 2013, 19:10

amandaduregard skrev:Det är bra om de som är deltagare vet vem de ska vända sig till om någon annan deltagare svinar sig.
Ja, och att den som man då vänder sig till har tänkt igenom hur såna ärenden ska hanteras.
Hädanefter kallar jag dem Daesh.

Användarvisningsbild
Merko
Inlägg: 3359
Blev medlem: tor 25 okt 2007, 20:06
Ort: Stockholm

Re: Hur har vi det med sextrakasserierna?

Inlägg av Merko » tor 08 aug 2013, 20:36

Jag har läst igenom en del av detta och jag tycker att det är en röra av väldigt olika saker och anklagelser. Jag tror att det är viktigt att reda ut vad folk tycker för jag ser det som en bidragande orsak att det finns mycket olika åsikter om vad som är sexuella trakasserier och vad som är helt acceptabelt. Jag vill göra klart att det jag skriver nedan inte är menat som något alla måste eller borde hålla med om, utan som en startpunkt för vidare diskussioner.

1. Ashley Paramore beskriver utförligt ett sexuellt övergrepp på TAM 2012. En icke nämnd man petade på henne och fast hon försökte dra sig undan tryckte han ner henne och körde upp en hand i skrevet på henne. Jag bedömer Paramore som mycket trovärdig och ser det som ett solklart fall av sexuella trakasserier.

2. Karen Stolltznow som beskriver hur en man (som visar sig vara en annan känd skeptisk föreläsare) stalkat henne med oönskade inviter trots att hon idogt förklarat att hon inte var intresserad. Hon beskriver utan att gå in på detaljer hur detta kulminerade i fysiska trakasserier på konferenser. Jag bedömer även Stolltznow som mycket trovärdig och att det rör sig om stalking. Vad gäller de påstådda fysiska trakasserierna så går det ju inte att bedöma eftersom vi inte vet vad det innebar, och Stolltznow har naturligtvis ingen skyldighet att dela med sig av privata detaljer. Men detaljerna om stalkingen är tillräckliga för att jag även ser detta som ett solklart fall av sexuella trakasserier.

3. Enligt en bloggare ska en känd skeptisk föreläsare på en kryssning ha inbjudit en ej nämnd kvinna till en trekant med honom och hans partner. Inga ytterligare detaljer ges. Jag har svårt att se att ett sådant förslag ska klassas som sexuella trakasserier i princip. Det behövs som jag ser det mer än ett skamlöst förslag för att något ska vara sexuella trakasserier, och något sådant har inte redovisats. Uppgifterna verkar också komma i andra eller tredje hand så jag vill inte ens dra några säkra slutsatser gällande om det ens har skett eller om det i så fall varit klumpigt och ovälkommet.

4. Nätkommentarer som går ut på att kalla någon för könsord, förklara att någon är ful eller oattraktiv, att någon borde våldtas, eller andra irrelevanta, nedsättande, hotfulla och/eller äckliga kommentarer med sexuell innebörd (ingen länk behövs). Jag anser att sådant i grova fall bör leda till omedelbar avstängning och i samtliga fall till en varning. En person som gör sig skyldig till detta och trots varning vägrar be om ursäkt och fortsätter sitt beteende bör som jag ser det också portförbjudas från fysiska sammankomster.

5. För att komplicera ovanstående lite vill jag dock ge ett exempel. En känd skeptiker menar här att de som har avvikande åsikter är så oattraktiva och misslyckade att de bör ge upp alla försök att hitta en partner och i stället nöja sig med sexleksaker. Jag vill inte portförbjuda denna skeptiker men jag tycker inte att den här typen av kommentarer är okej.

6. Det snurrar runt massor av anklagelser mot JREF och CSI om att det skulle förekomma nedsättande behandling av kvinnor samt att de inte tar rapporter om sextrakasserier på tillräckligt allvar, eller åtminstone inte gjort det tills nyligen. Jag har inte lyckats tränga igenom dessa anklagelser. Det är så mycket histrioniska manövrer med hot om bojkotter hit och dit, småaktig detaljkverulans, överdrivna och märkliga tolkningar av uttalanden och handlingar att jag var på vippen att avfärda allting som något slags märklig personstrid. Men jag lutar nog åt att det faktiskt ligger någonting bakom, men vem som i så fall är skyldig och till vad vill jag inte uttala mig om. Men låt oss hoppas att vi i VoF kan ta eventuella sådana anklagelser på allvar omedelbart för att undvika att det skapas sådana här faktionsstrider som bedrivs långt bortom de ursprungliga händelserna.

7. Mallorie Nasrallah skrev ett brev som förutsägbart nog rörde upp många känslor. Hon var i sin fulla rätt att uttrycka sin syn och ge sitt perspektiv. De som inte håller med henne är i sin fulla rätt att ha synpunkter på Nasrallahs brev, att deklarera att de inte håller med, att hävda att Nasrallahs perspektiv är ovanligt eller påtala problem i det Nasrallah skriver på ett sakligt vis. Men Jen McCreight nöjde sig inte med detta utan skrev följande: "That statement effectively communicates 'I put out, unlike those sexless naggers, so you should keep me around.'". Det McCreight gör här är att samtidigt anklaga Nasrallah för att vara promiskuös och fördöma henne för denna anklagelse. Huruvida Nasrallah är promiskuös eller inte är naturligtvis fullständigt irrelevant, och Nasrallah och alla andra är i sin fulla rätt att vara så kyska eller promiskuösa de vill utan att någon ska döma dem för detta eller använda det som slagträ i en debatt.

Tubba
Inlägg: 1590
Blev medlem: tor 04 aug 2011, 12:56
Ort: Tjörn

Re: Hur har vi det med sextrakasserierna?

Inlägg av Tubba » tor 08 aug 2013, 23:03

Att det finns en öppen och ickefientlig diskussion är ju en förutsättning, i alla fall. Jag håller med om att det är väldigt rörigt.
// L. C. Nielsen

Beautiful Railway Bridge of the Silv’ry Tay!
Alas! I am very sorry to say
That ninety lives have been taken away

tonyf
Inlägg: 2443
Blev medlem: sön 05 nov 2006, 23:57

Re: Hur har vi det med sextrakasserierna?

Inlägg av tonyf » tor 08 aug 2013, 23:52

Det verkar finnas en signifikant stort problem med sexuella trakasserier och liknande inom s.k. skeptikerrörelsen. Men vi vet inte, inte vare sig hur stort eller mer exakt på vilka sätt osv. Endast anekdotisk evidens verkar föreligga (jag har dock inte koll på hela litteraturen). Och mycket problematiskt, denna anekdotiska evidens verkar dissemineras med ett högt och ideologiserat och polariserat känsloläge. Mitt intryck från diskussionen (som jag delvis följt på bloggar och liknande (absolut inte på facebook och twitter och likande!), men har mycket långt ifrån full koll på) är att det finns ett klart problem. Om än att vi(/jag, åtminstone) inte vet exakt hur eller hur stort. Diskussionen som syns är huvudsakligen i USA, ett mycket annorlunda land mycket långt borta som vi vet mycket litet om. Om eventuell diskussion i Europa vet jag (vi??) mycket litet om. Att USA är så dominerande är ett problem, men det har ju sina förklaringar som att det är ett stort och mäktigt och aktivt land, med ett språk som vi (till skillnad från de flesta europeers språk) åtminstone delvis förstår. Men hur stora är skillnaderna och hur stora är likheterna mellan USA och Europa? Jag vet inte alls (eller rättare sagt, mycket litet). Och Europa är stort med mycket stora interna skillnader. En av många skillnader mellan Sverige och USA verkar vara att en viktig del av skeptikerrörelsen där verkar vara mycket [vänster-]politiserad, vilket som sagt verkar påverka den här diskussionen negativt. Sverige verkar ju vara i alla fall litet mer sansat och moderat politiskt sett, men hur det är i Europa i stort sett har jag ingen aning om. Men med tanke på hur viktigt USA är (och inte minst hur viktigt s.k. USA-skeptikerrörelsen är) så kan vi ju heller inte negligera vad som händer där. Även om det är viktigt att vi också stärker Europaskeptikerna och agerar något självständigt.

I Sverige har endast ett fall kommit till offentligheten vad jag vet, Jessica Schedvin (och jag verkade ha fel när jag i den länken kopplade till "elevatorgate" den infekterade diskussionen kring Freethoughtblogs diskussionerna kring JREF och CFI och allt det där, detta verkar (och inte minst diskussionen kring det) ha varit ett i stort sett isolerat svenskt litet otäckt fall). Vad gäller Sverige har jag för mig (sant eller falskt minne från när podden var nypublicerad) att VoF's egen Maria (skepchicks Technicolor) sade att Skepchicks i Sverige till skillnad från i USA inte fått näthot (/trakasserier?). Problemet verkar vara mindre i Sverige (dock att vi inte vet något säkert), men vi nog bör ändå vara litet vaksamma. (Dessutom rör den stora frågan inte bara grova fall som trakasserier och liknande utan mer både medlemsvärvning och "outreach" och liknande i stort, inte heller att förglömma.)

Vad gäller ESCAPE så, nog har man tänkt på detta i mer god tid än bara (gissar skall vara "bara" inte "vara") några veckor innan? Observera att frågan t.ex. diskuterades i konferensens forumtråd. Jag förutsätter att organisationskommitén hade koll på den diskussionstråden. (Hade organisationskommitén det?) Husomhelst, konferensen har ju en "code of conduct" som jag tycker verkar vara mycket bra;
As a delegate at the congress you are required to behave courteously to other attendees and the staff at the venue, always respect their personal space and how they want to be treated. Individuals that behave badly might be asked to leave the congress and are not eligible to a refund under those circumstances.
. Den kritiska frågan är hur den övervakas och enforceras.


Detta verkar vara ett reellt problem inom s.k. skeptikerrörelsen (om än att vi inte vet hur stort, fördelning, etc., men verkar vara reellt och bör då göras något åt) som vi bör göra något konstruktivt åt. Ett av många problem är ju att en del av reaktionerna mot det har heller inte varit speciellt konstruktiva. Se t.ex. Merkos bra post ovan ( se också t.ex. Merkos poster i elevatorgatetråden som ger viktiga perspektiv). Vi måste ta oss an detta problem (som så alltid) med s.k. skeptiskt huvud.

Några gamla diskussionstrådar relevanta till detta (inte hela listan);
Moridins frågor om Watson i hissen (VoF's "elevatorgatetråd")
Riktlinjer för flirtande inom skeptikerrörelsen (liksom för tråden ovan, inte helt lyckad trådrubrik, men rubriken är som den är)
Freethought blogs
European Skeptics Conference, 23-25 Aug 2013, Stockholm SWE
Schedvinaffären
"philosophy without science is blind, science without philosophy is lame" (tonyf)

Användarvisningsbild
kaxiga Z
Forummoderator
Inlägg: 17568
Blev medlem: tor 21 jun 2007, 07:44

Re: Hur har vi det med sextrakasserierna?

Inlägg av kaxiga Z » fre 09 aug 2013, 10:31

Men för bövelen nu, Shermer också?? Hoppas verkligen att detta inte stämmer.

http://freethoughtblogs.com/pharyngula/ ... -a-grenade

Det verkar hursomhelst helt klart, att många av skeptikerledarna i USA låtit framgången stiga dem högt åt huvudet. Hybris. Då ryker i regel kvinnosyn och sådant.

Användarvisningsbild
MartinR
Inlägg: 1177
Blev medlem: ons 01 dec 2004, 21:20
Ort: Stockholm
Kontakt:

Re: Hur har vi det med sextrakasserierna?

Inlägg av MartinR » fre 09 aug 2013, 11:34

Den policy mot sexuellt ofredande som vi antagit för ESC 15 är CSI:s.

http://www.csicop.org/about/policy_on_h ... nferences/

Jag tänker att vår konferens, med några hundra deltagare varav en stor andel inte bor på hotell i närheten, funkar ganska annorlunda än t.ex. TAM när det gäller diskreta tillfällen att bete sig som en idiot.

Användarvisningsbild
Vitnir
Inlägg: 4463
Blev medlem: tor 31 mar 2005, 17:08
Kontakt:

Re: Hur har vi det med sextrakasserierna?

Inlägg av Vitnir » fre 09 aug 2013, 11:39

Ja det är en katastrof hur man än vrider på det och hur än "sanningen" ser ut. Hon skulle gått till polisen till att börja med.
There is no spoon.

Användarvisningsbild
Merko
Inlägg: 3359
Blev medlem: tor 25 okt 2007, 20:06
Ort: Stockholm

Re: Hur har vi det med sextrakasserierna?

Inlägg av Merko » fre 09 aug 2013, 16:23

MartinR skrev: Jag tänker att vår konferens, med några hundra deltagare varav en stor andel inte bor på hotell i närheten, funkar ganska annorlunda än t.ex. TAM när det gäller diskreta tillfällen att bete sig som en idiot.
Det tror jag nog inte vi ska räkna med. Man får väl också skilja på folk som på ett beräknande vis försöker utnyttja andra, och de som beter sig olämpligt på grund av bristande självkontroll.

Tycker också att det verkar finnas lite konstiga bilder av TAM, jag har varit där två gånger och jag upplevde verkligen inte att folk var onyktra dagarna igenom eller att festerna var så vilda att det skulle finnas uppenbara risker för sexuella trakasserier. Jag upplevde det som ett forum för nördar, som i allmänhet beter sig betydligt bättre mot varandra än vad folk gör i andra sammanhang där jag befunnit mig. Det var inget bröt och stök, ingen som spydde i korridorerna och ingen som slogs. Vi satt i poolen sent in på natten och pratade om geologi.

Så det enda jag egentligen har att föreslå är just att om det dyker upp påståenden om sådana här händelser så ska vi ta det på allvar, genast. Något som kanske kan göras redan nu är att fundera på vad en person som utsatts för ett övergrepp skulle kunna göra för att anmäla detta. Finns det information som gör detta enkelt och smidigt? Exempelvis misstänker jag att det är bra om det finns en kvinna som det på något vis är naturligt att ta kontakt med gällande sådana frågor.

Användarvisningsbild
MartinR
Inlägg: 1177
Blev medlem: ons 01 dec 2004, 21:20
Ort: Stockholm
Kontakt:

Re: Hur har vi det med sextrakasserierna?

Inlägg av MartinR » fre 09 aug 2013, 22:41

Lokalerna är så små att det kommer att vara svårt att hitta ett ostört hörn att begå trakasserier i.

En av huvudarrangörerna är Elisabeth Rachlew och minst en av de som kommer att sitta i receptionen är också vara kvinna.

Användarvisningsbild
amandaduregard
Inlägg: 1594
Blev medlem: lör 23 okt 2010, 20:51
Ort: Göteborg
Kontakt:

Re: Sv: Hur har vi det med sextrakasserierna?

Inlägg av amandaduregard » lör 10 aug 2013, 07:47

MartinR skrev:Lokalerna är så små att det kommer att vara svårt att hitta ett ostört hörn att begå trakasserier i.

En av huvudarrangörerna är Elisabeth Rachlew och minst en av de som kommer att sitta i receptionen är också vara kvinna.
Inte för att jag har med detta att göra, men: När jag skrev att det var viktigt att veta vem man ska vända sig till angående andra deltagares beteende så menade jag inte att det var viktigt att det finns kvinnor bland arrangörer och funktionärer.

Visst kan arkitektur vara ett bra verktyg för att förebygga vissa beteenden, t.ex. nedskräpning och hög samtalsvolym. Men en hand på ett lår, en kommentar om hur liggbar någon annan är, eller ständigt avbrytande på ett nedlåtande sätt under frågestunder, workshops eller måltidsdiskussioner - sådant går utmärkt att göra i rum med tio personer per kvadratmeter.
Men det är väl ingen som bryr sig om vad jag tycker.

Användarvisningsbild
Anders
Inlägg: 11010
Blev medlem: tor 02 dec 2004, 15:54
Ort: Stockholm

Re: Hur har vi det med sextrakasserierna?

Inlägg av Anders » lör 10 aug 2013, 09:05

tonyf skrev:Det verkar finnas en signifikant stort problem med sexuella trakasserier och liknande inom s.k. skeptikerrörelsen.
Möjligt, men problemet är inte större, eller mer signifikant än inom andra rörelser. Det som är skillnaden är att många skeptiker och ateister är mer verbala och vågar prata om det. Det är bra, mycket bra. Men vi behöver inte racka ner på skeptikerrörelsen i tron att vi är värre än alla andra, så är det sannolikt inte. Däremot är det rörelsens ansvar att ta hand om problemen.
Maskirovka är en rysk militärteknisk term för metoder, verktyg, utrustning, med mera, som skall vilseleda en fiende i händelse av en konfliktsituation

Skriv svar