Hur vet naturen den minsta energibanan? - Lightnings fallstudie

Diskutera allmänt om vetenskap, pseudovetenskap och folkbildning, t.ex. vetenskapsteori eller forskningspolitik.
YekinKebo
Inlägg: 2
Blev medlem: tor 09 sep 2021, 12:04

Hur vet naturen den minsta energibanan? - Lightnings fallstudie

Inlägg av YekinKebo » tor 09 sep 2021, 12:13

Jag stötte på denna fråga när jag tittade på blixtar under en storm. Tydligen är blixtar inte raka linjer till marken eftersom luften är icke-homogen (så fler joniska partiklar kan vara på en annan plats än bara rakt ner) och att inte alla punkter på marken erbjuder samma potentialskillnad för att ladda ur blixtarna, anledning till vilka träd som ibland träffas eller att vattenmassor (sjöar) ofta tar utsläpp. Men frågan är: hur vet naturen på förhand vilken väg som är bäst? Tar den denna beslutsmolekyl efter molekyl? Är det verkligen den minsta energibanan som blixten tog? Eller kunde det ha funnits en bättre? Om den tar beslutsmolekylen efter molekylen, hur kan den landa exakt på spetsen av trädet eller på en vattenyta? Skulle inte slumpmässig sannolikhet diktera detta?

YekinKebo
Inlägg: 2
Blev medlem: tor 09 sep 2021, 12:04

Re: Hur vet naturen den minsta energibanan? - Lightnings fallstudie

Inlägg av YekinKebo » sön 12 sep 2021, 11:21

YekinKebo skrev:
tor 09 sep 2021, 12:13
Jag stötte på denna fråga när jag tittade på blixtar under en storm. Tydligen är blixtar inte raka linjer till marken eftersom luften är icke-homogen (så fler joniska partiklar kan vara på en annan plats än bara rakt ner) och att inte alla punkter på marken erbjuder samma potentialskillnad för att ladda ur blixtarna, anledning till vilka träd som ibland träffas eller att vattenmassshowbox speed test
or (sjöar) ofta tar utsläpp. Men frågan är: hur vet naturen på förhand vilken väg som är bäst? Tar den denna beslutsmolekyl efter molekyl? Är det verkligen den minsta energibanan som blixten tog? Eller kunde det ha funnits en bättre? Om den tar beslutsmolekylen efter molekylen, hur kan den landa exakt på spetsen av trädet eller på en vattenyta? Skulle inte slumpmässig sannolikhet diktera detta?

ssue got solved

Skriv svar