Varför är vi människor så vimsiga?

Diskutera fysik, kemi, biologi, samt direkta tillämpningar såsom teknik och medicin.
Användarvisningsbild
Erland
Inlägg: 3512
Blev medlem: lör 19 nov 2005, 21:08
Ort: Karlskoga

Varför är vi människor så vimsiga?

Inlägg av Erland » sön 17 maj 2020, 15:04

Vi människor är chanslösa mot datorer när det gäller rutinuppgifter. En rätt programmerad dator klarar utan problem att multiplicera två hundrasiffriga tal, genomföra ett logiskt resonemang i 100 steg, allmänt att genomföra tydligt definierade rutinuppgifter snabbt och säkert.
Men vi människor är ganska dåliga på sånt. Delvis beror det förstås på att vår "hårdvara" med neuroner och elektrokemiska signaler är mycket långsammare än en dators elektroniska komponenter, men det är inte skillnaden i hastighet som förbryllar mig, utan skillnaden i säkerhet.

Det tar givetvis rätt lång tid för en människa att multiplicera två hundrasiffriga tal med penna och papper, men även om man har tillgång till tid och inget viktigt som distraherar en så är det nästan helt säkert att man slarvar och gör fel någonstans, trots att man kan multiplikationsalgoritmen och inte har något problem att multiplicera två- och tresiffriga tal med penna och papper.
Detsamma vilken långrandig rutinuppgift som helst. Ett exempel jag tänker på är när säkerhetsföreskrifter ska följas och det sker i många steg, då är det lätt att göra fel trots att det kan få katastrofala konsekvenser. Vi människor orkar helt enkelt inte koncentrera oss på samma sak under någon längre tid, i varje fall inte om det är enformigt, utan vi tappar koncentrationen och vimsar till saker och ting och gör fel.

Jag undrar varför det är så. Finns det någon evolutionär fördel med att vi inte kan koncentrera oss på en rutinuppgift särskilt länge? Man tycker ju att det borde vara en fördel att genomföra uppgiften korrekt. Naturligtvis är det en fördel att vara alert på förändringar i omgivningen eller den egna kroppen som vi behöver reagera på, och då kan det vara nödvändigt att avbryta lösandet av rutinuppgiften, men även när ingenting sker i omgivningen eller kroppen så orkar vi i regel inte koncentrera oss på en rutinuppgift så väldigt länge. Hur kan det komma sig?

Användarvisningsbild
Johannes
Inlägg: 4268
Blev medlem: tis 30 nov 2004, 14:31

Re: Varför är vi människor så vimsiga?

Inlägg av Johannes » mån 18 maj 2020, 15:49

Det är kanske så att det snarare inte funnits någon evolutionär fördel i att kunna utföra sådana uppgifter under 99% av tiden människan funnits på jorden.

Användarvisningsbild
Procentaren
Inlägg: 1375
Blev medlem: sön 30 dec 2007, 11:54
Ort: Skåne

Re: Varför är vi människor så vimsiga?

Inlägg av Procentaren » mån 18 maj 2020, 19:22

Anders Hansen hade för ett tag sedan en serie program om hjärnan. Går att se till oktober.
Han menar att det har varit en överlevnadsfördel att människor hela tiden söker vidare. När man sen hittar något bra får hjärnan en "kick" som gör att man söker vidare.

Det här märks i försök där man testat hazardspel på försökspersoner.
Ett spel där du ibland får en stor vinst, ger en rejäl lyckokänsla när det händer.
Samma spel med en liten men stabil vinst varje gång, ger inte samma lyckokänsla. Trots att vinsten kanske är densamma över tid.
"kanske gör dig lyckligare än alltid" har jag för mig han uttryckte det som.

En enarmad bandit som ger dig t.ex 10 öre vinst varje gång, skulle nog upplevas som jobbig och tråkig, även om du troligen skulle vinna
mer pengar än de flesta andra spelarna på ett kasino.

https://www.svtplay.se/din-hjarna

cleve
Inlägg: 111
Blev medlem: fre 26 jun 2020, 18:12

Re: Varför är vi människor så vimsiga?

Inlägg av cleve » ons 01 jul 2020, 13:09

Men det tog ganska lång tid att få en dator att bli en bra shack spelare, eller att kunna köra bil.

Männinskors förmåga att memorera är ytterst varierande mellan olika individer.

Människor är väldigt olika. Har hört att många med dyslexi arbetar som grävmaskinsförare.

Skriv svar