Hur bör skolans religionsundervisning vara utformad?

Här kan du diskutera religiösa ämnen som inte direkt rör vetenskap eller folkbildning.
Nemesis
Inlägg: 1913
Blev medlem: tor 12 okt 2006, 22:04
Ort: Stockholm

Hur bör skolans religionsundervisning vara utformad?

Inlägg av Nemesis » fre 20 feb 2015, 23:40

Bland skeptiska, ateistiska och humanistiska kretsar finns det en del uppfattningar om hur skolans religionsundervisning bör vara utformad. Humanisterna med Sturmark i spetsen vill att skolan även ska undervisa om sekulär humanism utöver de klassiska världsreligionerna. Dawkins har förespråkat att Bibeln ska läras ut som litteratur, och att man i skolan även ska lära sig om numera utdöda religioner, som nordisk och grekisk mytologi. På något videoklipp från en av Humanisternas konferenser så var det någon som föreslog att man inte skulle ha religion som ett separat ämne, utan lära sig om olika kulturer och då baka in de religionsundervisningen där. Dan Larhammar vill att religionsböckerna ska redogöra för de psykologiska mekanismerna bakom religiös tro.

Hur anser ni att religionsundervisningen i skolan bör vara utformad? Jag är medveten om att de olika förslagen ovan inte nödvändigtvis motsäger varandra.
"… all the data shows that most people are not influenced by rational arguments. They're influenced by social pressure. … That's just the human condition, and we just have to acknowledge it and accept it." - Steven Novella

Användarvisningsbild
kipphebel3
Inlägg: 6633
Blev medlem: ons 10 okt 2012, 09:15
Ort: N60 E20

Re: Hur bör skolans religionsundervisning vara utformad?

Inlägg av kipphebel3 » lör 21 feb 2015, 21:07

Är det inte bäst att konfessionslöst lära t att det finns religioner och sedan ta några exempel och vad deras grundvärderingar är? Dan Larhammars förslag är väl annars bra, men då som separat kurs inom psykologin.
ho de anexetastos bios ou biôtos anthrôpôi — ὁ δὲ ἀνεξέταστος βίος οὐ βιωτὸς ἀνθρώπῳ !

Användarvisningsbild
elron
Inlägg: 93
Blev medlem: sön 15 jun 2008, 14:37
Ort: Göteborg

Re: Hur bör skolans religionsundervisning vara utformad?

Inlägg av elron » mån 23 feb 2015, 01:01

kipphebel3 skrev:Är det inte bäst att konfessionslöst lära t att det finns religioner och sedan ta några exempel och vad deras grundvärderingar är?
Om dessa exempel utgörs av de största religionerna (http://sv.wikipedia.org/wiki/V%C3%A4rldsreligion) och "grundvärderingar" innebär "grundläggande trosuppfattningar" så är jag helt överens.
Cogito, ergo Cartesius est

Skriv svar