Vilks, bara Yttrande-Frihet för "konstnärer"?

Här kan du diskutera religiösa ämnen som inte direkt rör vetenskap eller folkbildning.
Investigator
Avstängd
Inlägg: 19
Blev medlem: tis 16 dec 2014, 19:36

Vilks, bara Yttrande-Frihet för "konstnärer"?

Inlägg av Investigator » tor 19 feb 2015, 14:27

Gör man ingen bra konst får man göra PR med annat och få upp priserna.

Ex. olagliga byggen och sedan slår man till ordentligt med en Rondellhund som kallas Muhammed då muslimer föraktar hundar, ex. är vi "otrogna hundar" och dessutom får man inte göra bilder på Muhammed.

Vi har dessutom en större mängd muslimer här och är det yttrandefrihet att inte ha respekt för muslimer, varför ska då "neger" etc. vara förbjudet?

Islam och alla vidskepelser kan man nog sopa bort som vi lyckats ganska bra med här, men att reta upp mördare och kräva skydd kan inte vara så klokt.

YF ska väl gälla alla, inte bara "dåliga konstnärer", eller ska vi börja rita judar med kroknäsor igen och kalla svarta negrer, om vi inte ska ha respekt?

Det liknar mer HMF.

Nemesis
Inlägg: 1913
Blev medlem: tor 12 okt 2006, 22:04
Ort: Stockholm

Re: Vilks, bara Yttrande-Frihet för "konstnärer"?

Inlägg av Nemesis » tor 19 feb 2015, 21:09

Investigator skrev:Ex. olagliga byggen och sedan slår man till ordentligt med en Rondellhund som kallas Muhammed då muslimer föraktar hundar, ex. är vi "otrogna hundar" och dessutom får man inte göra bilder på Muhammed.
Enligt muslimsk tro ja. Men det finns inga skäl till att icke-muslimer ska tvingas rätta sig efter muslimska religiösa påbud. Inte i ett sekulärt samhälle.
Investigator skrev:Vi har dessutom en större mängd muslimer här och är det yttrandefrihet att inte ha respekt för muslimer, varför ska då "neger" etc. vara förbjudet?
"I am often accused of expressing contempt and despising religious people. I don't despise religious people, I despise what they stand for. I like to quote the British journalist Johann Hari who said, "I have so much respect for you, that I cannot respect your ridiculous ideas." - Richard Dawkins

Det är heller inte förbjudet att använda ordet "neger", och bör inte heller vara det. Men det är ett nedsättande ord om faktiskt nu levande människor. Det är inte jämförbart med att håna en sedan länge död (och i mitt tycke moraliskt bristande) person.
Investigator skrev:Islam och alla vidskepelser kan man nog sopa bort som vi lyckats ganska bra med här, men att reta upp mördare och kräva skydd kan inte vara så klokt.
Och du tycker inte att de potentiella mördarna i detta fall blir uppretade av en skitsak?
Investigator skrev:YF ska väl gälla alla, inte bara "dåliga konstnärer", eller ska vi börja rita judar med kroknäsor igen och kalla svarta negrer, om vi inte ska ha respekt?

Det liknar mer HMF.
Jag håller med om att det bör vara lagligt att rita judar med kroknäsor och kalla svarta för negrer (det är väl tiss del lagligt också, har inte koll på exakt hur lagstiftningen ser ut i praktiken och i teorin). Men det är fortfarande inte samma sak att håna en sedan länge död person och att uttrycka sig nedsättande om nu levande personer i egenskap av deras härkomst.
"… all the data shows that most people are not influenced by rational arguments. They're influenced by social pressure. … That's just the human condition, and we just have to acknowledge it and accept it." - Steven Novella

Investigator
Avstängd
Inlägg: 19
Blev medlem: tis 16 dec 2014, 19:36

Re: Vilks, bara Yttrande-Frihet för "konstnärer"?

Inlägg av Investigator » fre 20 feb 2015, 05:08

Vill man ändra andra diplomatiskt gör man det inte med förakt.

Skriv svar