Hur muslimska kvinnor bör gå klädda...

Här kan du diskutera religiösa ämnen som inte direkt rör vetenskap eller folkbildning.
Användarvisningsbild
Anders
Inlägg: 11010
Blev medlem: tor 02 dec 2004, 15:54
Ort: Stockholm

Re: Hur muslimska kvinnor bör gå klädda...

Inlägg av Anders » tis 29 apr 2014, 12:47

kaxiga Z skrev:Ja, USA talar jävligt tyst om hur kvinnornas situation förändrats sedan invasionen i Irak. Där har man ju tvärtom en massa klaner med diverse kvinnoförtryck, som kommit fram efter Saddam Husseins socialistiska styre.

Har ni märkt att diverse nyhetskanal enbart fokuserar på kvinnors situation i Afghanistan, efter USAs ingripande? Och inte nämner Iraks utveckling?
Problemet är också att när Saddam med våld kunde kuva alla subversiva element så kan knappast en ockupationsstyrka som USA göra detsamma utan att kritiseras över hela världen för det. Så, vi har alternativen, just nu, att antingen acceptera att kvinnor behandlas på ett traditionellt vis, eller att acceptera att folk spärras in/avrättas pga av deras åsikter. Eller, men det är i det långa loppet, se till att Irak och dylika stater utvecklar långtgående demokrati och jämlikhet för alla. Eller igen, återinföra en inhemsk diktatur/polisstat som förföljer folk som tycker att kvinnor ska behandlas som de gör idag i Irak. Det är väl det man gör i Egypten idag, förföljer Muslimska Brödraskapets medlemmar, och kritiseras för det.
Maskirovka är en rysk militärteknisk term för metoder, verktyg, utrustning, med mera, som skall vilseleda en fiende i händelse av en konfliktsituation

Användarvisningsbild
Vidugavia
Inlägg: 4232
Blev medlem: mån 15 aug 2005, 11:11

Re: Hur muslimska kvinnor bör gå klädda...

Inlägg av Vidugavia » tor 01 maj 2014, 08:16

Något som roar mig är patetiska historielösa liberaler som inte ser något problem med att förvrida förståelsen av historiska förlopp genom att förespråka idealistisk demonisering av det de ogillar snarare än en god vetenskaplig förståelse av det förflutna.

Ska vi fortsätta denna tråd genom allmänna utrop om hur dåliga talibanerna och Saddam Hussein var för att man ska kunna döva våra samveten gällande vad den liberala frihetens riddare gör?
I know this: if life is illusion, then I am no less an illusion, and being thus, the illusion is real to me. I live, I burn with life, I love, I slay, and am content."

- Conan Cimmeriern

Användarvisningsbild
Vidugavia
Inlägg: 4232
Blev medlem: mån 15 aug 2005, 11:11

Re: Hur muslimska kvinnor bör gå klädda...

Inlägg av Vidugavia » tor 01 maj 2014, 08:19

pwm skrev:Folk som tycker att det är en god idé att t.ex förstöra ett 2000-årigt kulturarv och att skjuta en 15-årig flicka i huvudet behöver inte demoniseras. Dom har klarat det bra helt på egen hand.
Grattis pwm! Du har upptäckt att talibanerna är riktigt otäcka figurer. Torde vara den första här på forumet som gjort den iakttagelsen.
I know this: if life is illusion, then I am no less an illusion, and being thus, the illusion is real to me. I live, I burn with life, I love, I slay, and am content."

- Conan Cimmeriern

Användarvisningsbild
pwm
Inlägg: 11398
Blev medlem: tis 30 nov 2004, 09:06
Ort: Göteborg
Kontakt:

Re: Hur muslimska kvinnor bör gå klädda...

Inlägg av pwm » fre 02 maj 2014, 06:46

Jag har hört att dom äter barn också.

Etnavs
Inlägg: 175
Blev medlem: lör 12 jan 2008, 23:47

Re: Hur muslimska kvinnor bör gå klädda...

Inlägg av Etnavs » lör 03 maj 2014, 12:26

Tack Nemesis för intressant länk, även om det hade varit intressant att ha fått med andra länder också. Det här var en av de intressantaste diskussionstrådar jag sett på länge.

Kan ju vara så att folk säger en sak i en enkät men i övrigt ger uttryck för helt andra åsikter. T.ex. anonymt säger i en enkät att kvinnor får klä sig hur de vill, men överallt annars säger en helt annan sak - kanske av strategi eller för att de inte vågar annat.

Jag har också förstått det som så att det i muslimska länder under ca 50-70-talen inte var så mycket slöjor som nu. Vitnir och Vidugavia är också inne på detta att slöjan kan vara ett utryck för markering mot väst i den muslimska världen. Men jag tror att detta med slöja drivs på av extrema grupper. Ungefär som ökningen av SD och liknande partier i väst, att det är ett extremt och skadligt uttryck för motsättningar mellan väst och den muslimska världen.

Kan ligga en poäng i det Vidugavia skriver att det för en statsledning kan vara intressantare att förändra kvinnliga klädnormer än att ge kvinnor rösträtt. Dock har det väl (och är fortfarande) så att det där med rösträtt i muslimska länder ofta inte innehåller så mycket ens för män.

Det är många aktörer som varit skadliga för Afghanistan. Talibanerna står dock i en klass för sig, även om andra också ska kritiseras. Problemet med talibanerna är dock inte bara koncentrerade till den tid då de satt vid makten.

Användarvisningsbild
Jonas Duregård
Inlägg: 1217
Blev medlem: fre 26 feb 2010, 22:47
Ort: Göteborg

Re: Hur muslimska kvinnor bör gå klädda...

Inlägg av Jonas Duregård » mån 05 maj 2014, 09:54

Etnavs skrev:Kan ju vara så att folk säger en sak i en enkät men i övrigt ger uttryck för helt andra åsikter. T.ex. anonymt säger i en enkät att kvinnor får klä sig hur de vill, men överallt annars säger en helt annan sak - kanske av strategi eller för att de inte vågar annat.
Förhoppningsvis bygger det inte enbart på en skriftlig enkät eftersom det exempelvis i Pakistan råder ganska omfattande analfabetism, vilket antagligen kan påverka resultatet avsevärt (spontant tänker jag att låg utbildning korrelerar med kvinnohat). Men muntliga förfrågningar har väl samma effekt i högre grad gissar jag.
Ignorelistor jag är på just nu: NySmak!HallonPersika

Skriv svar